Hoofdmenu

donderdag 29 november 2007

Inspanningstest - 2
Vandaag stond de test in het ASZ van Aalst op het programma. Voor ik aan het ziekenhuis geraakt ben heb ik heel wat kilometers moeten omrijden. Overal zijn ze reeds maandenlang aan het werken. En als de werken voltooid zijn ... begint men de straat en voetpaden terug open te breken want men is een paar kabels vergeten te leggen. En de herstelling van de weg en vooral de voetpaden laat dik te wensen over.
In het naar huis rijden ... nam ik een andere weg ... waar men ook aan het werken is. Ik ben er toch nog op tijd geraakt.
De test bestaat uit:
bloeddruppel uit de oorlel in rust
3 minuten aan 9 km/u
bloedruppel uit de oorlel
3 minuten aan 10,4 km/u
bloedruppel uit de oorlel

3 minuten aan 12,4 km/u
bloedruppel uit de oorlel

3 minuten aan 14,4 km/u
bloedruppel uit de oorlel

3 minuten aan 16,6 km/u
bloedruppel uit de oorlel

De > 18 km/u snelheid heb ik niet meer gedaan omdat de benen niet meer mee wilden.
Volgende week dinsdag kan ik de resultaten gaan bespreken met de arts.

Tot de volgende keer

dinsdag 27 november 2007

Inspanningstest
Vandaag stond er een rustige duurloop van 9 km aan +/- 4:50 /km op het programma. Niks zwaar na de cross van vorig weekend. Donderdag zijn er intervalsessies van 1000m maar daar kan ik deze keer aan ontkomen omdat ik op dat ogenblik een inspanningstest ga afleggen in het ASZ te Aalst. Deze test is om een betere kijk te krijgen op de hartslag en verzuringsgraad tijdens een inspanning. Met deze info kan er dan meer gericht getraind worden.

Tot de volgende keer

maandag 26 november 2007

The day after
Deze ochtend was er toch enige stijfheid in de benen. Waarschijnlijk is dat het gevolg van het lopen op de dolomiet met spikes waar geen enkele demping in zit. Vandaar dat ik maar een 5-tal km gelopen heb in 30'.
Op vrijdagavond was er uitzonderlijk geen 'kookles' en kon ik op tijd naar de Trappistenavond gaan tvv Muziekkapel Chiro Hemo Opstal. ALLE 7 (echte) trappisten merken waren er verkrijgbaar. Ik heb geproefd van:
Westvleteren 8°
Westvleteren 12°
La Trappe Blond
La Trappe Donker
Daarna ben ik, met de cross van zondag in het achterhoofd, overgeschakeld op bruiswater.
Tijdens het verjaardagsfeest van onze oudste dochter heb ik op zaterdagavond ook geen alcohol gedronken. Wel lekker witloof in hesp en kaassaus en puree gegeten. Afgesloten met een tiramisu.

Tot de volgende keer

zondag 25 november 2007

Dubbelcross Zele
Iets over 15:20 werd het startschot gegeven en stoven iets meer dan 100 masters en juniors af op de eerste (heel smalle) bocht. Ik had mij achteraan een groepje genesteld, maar hun tempo lag toch nog iets te hoog. Dan maar alleen verder. Het parcours was heel afwisselend met gras, domomiet, stukje bos ... en geen modder. De laatste ronde naderde ik op mijn 'voorloper'. Op zo'n 100m van de aankomst was ik tot op 5 m van hem genaderd en begon ik te 'spurten'. Hij had mij horen komen (spikes op dolomiet) en blijkbaar was zijn benzinnetank ook nog niet leeg, zodat ik hem niet meer heb kunnen voorbij steken. Als 76e op 90 deelnemers kwam ik over de streep in 26:59. Ik denk niet dat de afstand nauwkeurig opgemeten was. Officieel zou het 6890 m geweest zijn, maar dat wil zeggen dat ik een veldloop aan een snelheid van meer dan 15 km/u zou hebben gelopen. Dat is net een ietsje te snel ;-)). Waarschijnlijk was het iets meer dan 6 km.
Een paar minuten na het overschrijden van de aankomstlijn gingen de hemelsluizen voor het eerst open. Dank aan de organisatoren om de dames na ons te laten starten (sorry dames). Zij hebben het grootste deel van hun wedstrijd in de gietende regen en met een harde wind moeten afleggen.
Lotte heeft heel hard haar best gedaan en ze is 23e op 28 deelneemsters geworden. Ze is dicht in de buurt geeindigd van iemand die haar afgelopen zomer op de piste ver achter haar hield. Langzaam maar zeker een stapje sneller. Dit was voor haar de laatste cross van 2007. Op 6 januari zal ze aan de start komen in de veldloop van Grimbergen.

Tot de volgende keer

donderdag 22 november 2007

Rustige training
Of een duurloop aan 5:00 /km van 9 km die uiteindelijk 10 km geworden is om solidair te zijn met enkele juniors. Telkens we aan de coach passeerden stopten de conversaties om de rondetijd te controleren. Die dacht dat we te snel liepen en niet meer konden praten, maar in feite waren we zo geconcentreerd aan het lopen, op de loopstijl aan het letten, ... euh nee dus. Daarna hebben we als we hem passeerden een paar sint- en kerstliederen ten gehore gebracht. Er wordt daar wat afgelachen in onze loopgroep. ;-))





Tot de volgende keer

woensdag 21 november 2007

Combinatie interval & duurloop
Gisteren was er na de opwarming een duurloop van 4,5 km aan 4:50 /km (12,4 km/u).
Daarna begon de interval sessie:
2' rust
500 m in 1:43 - 17,5 km/u
2' rust
500 m in 1:48 - 16,7 km/u
2' rust
500 m in 1:50 - 16,5 km/u
2' rust
Als dessert nog 2 km duurloop aan 4:50 /km, normaal was het opnieuw 4,5 km. Omdat het reeds laat was en de loopsters die ik elke training meebreng naar huis moesten voor ze kou kregen ben ik vroeger gestopt. Ik moet toegeven, de laatste rondjes gingen iets moeizamer dan die tijdens de eerste sessie.
Vandaag hebben Lotte en ik aan een gezapig tempo een kort loopje gedaan. 5 km loslopen aan 8,6 km/u.
Het was niet simpel om zo traag te lopen. Lotte heeft die vlot al babbelend afgelegd.
Gelukkig was het maar licht bewolkt en was er een heldere maan om ons pad te verlichten. Anders zou het echt gevaarlijk lopen geweest zijn. In Buggenhout en Lebbeke was er nl geen straatverlichting. Besparingen ?
Morgen staat er terug een training op/rond de piste op het programma.

Tot de volgende keer

zondag 18 november 2007

Doelstelling bereikt
Vorige week had ik mij voorgenomen om het aantal loopkilometers per week te verhogen. Dit is met 61,4 km deze week aardig gelukt. Gemiddeld liep ik tussen de 25 en 35 km/week. Door het verhogen van het aantal km voelen de benen niet echt 100%. Het lijkt of de brandstof een beetje op is. De 2 volgende weken zal ook iets rustiger zijn op loopvlak wegens drukke kalender. 'Morgen maandag' is het rustdag omdat er 's avonds een info-avond is op de school van Sanne. Dinsdag en donderdag training met de club. Woensdag ook geen tijd (misschien een kort loopje). En volgend weekend staat er buiten de wedstrijd in Zele nog het een en het ander op de kalender.




Tot de volgende keer

zaterdag 17 november 2007

Zalig loopweer
Deze namiddag was het zalig 'warm' loopweer. Vooral in het zonnetje. In het bos was het iets frisser.
Omdat er morgen geen wedstrijd op onze planning staat heb ik vandaag een rustige duurloop ingelast. De lange intervallen van 3 x 3,5 km heb ik niet gedaan omdat de benen niet 100% waren. Misschien dat ik morgen samen met Lotte nog een half uurtje ga lopen.

Volgende week vrijdag 23/11 is het vanaf 19u in zaal Torenhof te Opstal, Trappistenavond tvv de muziekkapel van Chiro Hemo Opstal. Zoals elk jaar zal er daar menig trappistje genuttigd worden. Ik heb Sanne (zit ook bij de organisatie) al de opdracht gegeven om van een bepaald merk een paar exemplaren opzij te zetten. Ik heb nl zoals elke vrijdag eerst 'kookles'. Daarna gaan we er een paar drinken. Gelukkig is ons huis binnen wandelafstand.




Tot de volgende keer

vrijdag 16 november 2007

Lopen loont ...
Als 'prijs' bij de veldloop in Opwijk heb ik 4 flesjes Blonde Affligem 'gewonnen'. Ik nog 3 over om 1 van de volgende dagen op mijn gemakse van te genieten.

Sante ... ik zal ze mij laten smaken.


Uitreksel uit HLN (16/11):
Op de European Beer Star in Nürnberg is het bier Affligem Blond bekroond met een gouden medaille. Affligem Dubbel en Tripel sleepten een zilveren medaille in de wacht. Dat heeft de brouwerij uit Opwijk vandaag bekend gemaakt ...

Tot de volgende keer

donderdag 15 november 2007

Te snel gelopen
Deze avond heb ik de training aan een veel te hoog tempo afgelegd. De bedoeling was om aan een gemiddelde van 2:30 /rondje van 500m te lopen. Maar door een misverstand heb ik met het 'verkeerde' groepje meegelopen aan een te hoge snelheid. 10 km in 46:10 - 13 km/u was niet het door Koen beoogde tempo voor mij. Oeps ...
Morgen is het rustdag, dwz dat er niet gelopen wordt door Lotte of door mij. Wel staat er voor mij de wekelijkse les 'Gastronomisch' koken op het menu.
Lotte voelde zich niet 100% en is daarom thuis gebleven van de training. Normaal zou het een serieuse straf zijn om haar thuis te houden. Nu zei ze zelf dat het niet ging. Misschien is dat een gevolg van de bijkomende training gisteren namiddag. Zij is met een vriendin een eindje gaan lopen op de piste zoals haar trainer Gentil gevraagd had. Maar ... na het lopen iets warmer aantrekken was ze blijkbaar vergeten. Toen ik daarnet thuis kwam was ze al een beetje opgewarmd. Beter 1 training missen dan ziek worden.

Gelopen:
3 km inlopen
20 rondjes van 500m à 2:20 (/rondje)
1 km uitlopen

Tot de volgende keer

woensdag 14 november 2007

Redelijk zware training - update
Na de opwarming stond er voor ons (Bart, Peter en ik - Robbe mocht maar 2 sessie van 2,5 km afwerken want hij is pas overgekomen van de jeugd naar onze groep) 3 sessies van 3,5 km aan 4:40 /km. Met 1 rondje van 500 m joggen tussen elke reeks. Het was redelijk zwaar. Een 4e reeks zou ik niet meer aan dat tempo gelopen kunnen hebben.
Gelukkig is het 'redelijk' droog gebleven op een licht regenbuitje na. Het dolomietpad rond de piste was modderig en vol met 'grote' plassen. We waren precies modderduivels ;-))
Deze ochtend ben ik opgestaan met een lichte stijfheid in mijn achillespees. ijs gelegd en Flexium gesmeerd. Laat ons hopen dat vanavond de hinder verdwenen is zodat ik de rustige duurloop kan afwerken.

...
Naarmate het aantal kilometers toenam tijdens het duurloopje van zonet, nam de stijfheid vd achillespees af. Tot nu is ze volledig weg. Uit voorzorg blijf ik de volgende dagen ijs leggen en zalfje smeren.


Gelopen op dinsdag:
2 km opwarming
3 x (7 rondjes van 500 m aan 2:20 / rondje)
1 km uitlopen

Gelopen op woensdag:
10 km - 54:48 - 10,9 km/u - gs. 5:29/km

Tot de volgende keer

maandag 12 november 2007

Meer kilometers ...
Dat is wat ik deze week op het programma gezet heb.
maandag (vandaag dus) - 30' loslopen op de loopband (5,5 km) aan 5:27 /km
dinsdag - pistetraining
woensdag - 30' loslopen op de loopband (5,5 km) aan 5:27 /km
donderdag - pistetraining
vrijdag - rust
zaterdag - 'lange' duurloop
Indien alles loopt zoals voorzien zou ik graag aan een weektotaal van 50 to 60 km komen. Dat is lang geleden dat ik nog zo 'veel' kilometer afgelegd heb in 1 week.
De jeugdtraining voor Lotte van gisterenochtend is letterlijk in het water gevallen. Ze had geen zin om in de (redelijk hevige buien) te gaan lopen.

Gelopen: 5,5 km - 30:00 - 11 km/u (5:27 /km)

Tot de volgende keer

zaterdag 10 november 2007

Druk weekend
Zoals elke vrijdagavond van het schooljaar volg ik een jaar-cursus Gastronomisch koken in het O-M te Merchtem. Deze ochtend was het vroeg opstaan om op tijd in een korte cursus te zijn die vandaag gestart is. Hierin wordt er naar het jaareinde toegewerkt om tijdens de feesten als 'gastheer' niet uit de toon te vallen. De eerste les ging over het kiezen van de juiste wijnen, aperitieven, ... Daardoor zaten we reeds omstreeks 10u30 al 'aan de drank', want je moet proeven om het verschil in de smaken van wijnen, ed. te kunnen detecteren.
Als gevolg hiervan hadden deze namiddag de benen niet veel zin in een (kort) duurloopje.
Dit weekend zijn het op den Opstal (in feestzaal Torenhof) voor de 30e keer Palingfeesten. Je kan er voor een budgetvriendelijke prijs een portie lekkere paling in't groen of rood met frietjes nuttigen. Er is ook vol-au-vent verkrijgbaar.
Op zaterdagavond ben ik normaal diegene welke de huis-aan-huis bestellingen afwerkt. Maar vandaag kwamen er nog 2 vrijwilligers opdagen die deze ronde graag wilden overnemen. Daar heb ik niks op tegen omdat ik dan mijn blogs kan aanpassen ;-)).
Morgenochtend om 5u moet de paling nog eens gewassen worden en daar is niemand voor te vinden om dit van mij over te nemen :-(
Om 9u is er dan de jeugdtraining voor Lotte in het bos, dus moet ik zien dat de reeds versneden beestjes op tijd in bad geweest zijn. En na het loopje en verkwikkende douche ... laten wij ons onze portie paling smaken bij een lekker glaasje witte wijn.

Gelopen : 8,6 km - 42:11 - 12,2 km/u (gs. 4:54 /km)

Tot de volgende keer

donderdag 8 november 2007

Uitgeregend
Vandaag heeft de goede Sint even tijd gemaakt om een bezoekje te brengen aan onze club. Alle kinderen kregen wat snoepgoed en fruit. Lotte heeft dankzij haar opvallende stem een lofzang ten gehore mogen brengen ter ere van de Heilige man. In de streek van Lebbeke komt op 11 november de enige echte ... Sint Maarten. Voor de kinderen is dat steeds een feestdag (geen school, kadootjes waar je een ganse dag mee kan spelen).
Wat hij niet mee had was nog een uurtje droog weer. Bij zijn aankomst begon het zachtjes te druppelen, maar eens hij binnen in de kantine was kregen wij een storbui met hevige rukwinden over ons heen. In een mum van tijd was de piste volledig leeg(gelopen) - op een paar 'echte' lopers na. Daardoor is mijn duurloop beperkt gebleven tot 2 km opwarming en 4 km aan 4:41 /km.
Als troost en om mij te verwarmen heb ik thuis dan genoten van een lekkere Affligem blond.

Tot de volgende keer

dinsdag 6 november 2007

Trainingslimieten bepalen
Gisteren, de dag na de wedstrijd heb ik zo'n 15' de spieren losgelopen op de loopband aan 10 km/u.
Vandaag stond er na de opwarming een pittige training rond de piste op het programma. Deze had als doel het bepalen van de extensieve en intensieve trainingslimieten.
- 3 km warmlopen
- 3 x (2 km aan 4:10 /km) + tussen elke sessie van 2 km, 500 m joggen (recuperen)
- 1 km snel aan 3:58 /km
--> Intensieve lopen zullen dus gaan aan 4:10 /km (14,4 km/u)
--> Extensieve lopen aan 4:40 /km (12,9 km/u)
Aan de hand van deze waarden gaat Koen (onze trainer & coach) een trainingsschema voor mij bepalen.

Het mag gezegd worden dat ik op het einde van deze training redelijk moe was . Ze zullen mij niet in slaap moeten wiegen vanavond ;-)).

Morgen is het rustdag (misschien 15' loslopen met Lotte) en donderdag staat er een herstelloop op het programma. Lotte heeft ook haar trainingsschema voor deze maand gekregen. Het aantal kilometer gaat de hoogte in en op woensdag komt er nu 30' loslopen bij. Het zal puzzelen worden met haar kalender om dit er nog in te passen.

Tot de volgende keer

zondag 4 november 2007

De eerste zit er op
Deze namiddag was er voor Lotte en voor mij de vuurdoop in een echte veldloop. Omdat de vorige locatie volgebouwd is (een typisch Vlaams verschijnsel) moest men uitwijken naar een andere plek. Die heeft men gevonden in Nijverseel (Opwijk). Een veldloop kon je het niet echt noemen wel een weidecross. Het was er uitkijken voor de koeienvlaaien want die maakten de omloop verraderijk glad ;-)). Bij de eerste verkenning bleek al dat het niet zo makkelijk lopen was op de dikke graspollen, hier en daar een 'put' waar het vee meestal staat en zeer licht glooiend.
In de reeks van Lotte liep ook Astrid V. die overtuigend (en oververdiend) gewonnen heeft. Ze liep alle concurrentes naar huis. Lotte heeft heel hard haar best gedaan en eindigde op een verdienstelijke 16e plaats op 23 starters. Janne V. heeft ook haar eerste veldloopervaring opgedaan en ze heeft het overleefd.
De masters liepen zoals altijd samen met de juniors. Ik had op de 2e startrij plaats genomen om bij de start de snellere atleten niet in de weg te lopen. Al vlug liep ik samen met nog een paar andere atleten in het spoor van Patrick B. (ook van KACL). Maar toen die zijn dieseltje aansloeg hebben we hem moeten laten gaan. Ons groepje dunde snel uit en na 2 ronden waren we nog met 2. Bij het ingaan van de 4e en laatste ronde heb ik dan het tempo opgedreven en was ik plots alleen. De atleet voor mij kreeg ik stilaan in het vizier, maar hij had ook al gemerkt dat ik dichter kwam. Heel tevreden als 57e op 73 deelnemers liep ik over de eindstreep in een tijd van 24:49 of 15,5 km/u (6.400m). De prijs ... 4 flesjes Affligem blond zullen met smaak gedronken worden.
Bij thuiskomst stond er lekkere macaroni op ons te wachten. Dat gaf me nieuwe energie om onze loopschoenen reeds te ondoen van Opwijkse aarde, ...
Hier ten onzes huize heerst een moe maar tevreden gevoel.
Morgen gaan we even loslopen op vlakke ondergrond om de enkels en knieen een beetje te sparen.

Tot de volgende keer

zaterdag 3 november 2007

KBC Opstal
De dames krachtbalploeg met Sanne welke in bevordering spelen hebben vandaag opnieuw hun wedstrijd gewonnen. Daardoor blijven ze zeker aan de leiding in hun reeks. Ze hebben niet zo goed gespeeld als anders ... maar je wordt pas kampioen als je ook je mindere wedstrijden wint. Doch de kompetitie is nog lang ... Alle andere krachtbalploegen van Opstal doen het heel behoorlijk. Een aantal staan ook aan de leiding in hun reeks.
Als voorbereiding voor de wedstrijd van morgen ben ik nog even gaan loslopen, 8 km aan +/- 5:30/km met op het einde enkele versnellingen.
De weersvoorspelling ziet er niet slecht uit ... droog en 12 gr. Dat lost al het probleem van de kledij op. Rest enkel nog de vraag met welke lengte van spikes we zullen lopen 9 mm of 12 mm (15 mm is voor echt drassige en/of modderige ondergrond). Hierop zullen we het antwoord weten na de verkenning van de omloop.
De miniemen meisjes (Lotte & co) moeten 1 grote ronde van 1.600 m afleggen.Wij (de maters) moeten 4 grote rondes afleggen (6.400 m).
Het verslag en de resultaten vinden jullie hier vanaf morgenavond (na 20:00).
Geniet nog van het prachtige loopweer morgen.

Tot de volgende keer

donderdag 1 november 2007

Rustig duurloopje ?
Dat stond er vandaag op het programma. 50' tot 1u aan 5:30/km. Het zijn er uiteindelijk 47' (10 km) geworden aan 4:46/km. Er was heel weinig volk op de training. In een groepje van 4 hebben we 'rustig' babbelend onze rondjes afgelegd. Tot zondag hebben we nog tijd genoeg om te recuperen. Morgen staat er een dagje winkelen op het programma (ook een soort van trage lange duurloop ;-) ).

Tot de volgende keer