Hoofdmenu

vrijdag 30 januari 2009

Voorlopige loopkalender
Tijdens mijn 'rustdagen' heb ik mij bezig gehouden met het zoeken naar loopwedstrijden. Zoals reeds eerder gemeld laat ik (graag) de massalopen aan mij voorbij gaan en zal aan de start verschijnen van enkele lokale en vooral gezellige lopen. Vooraf een praatje slaan tijdens het warmlopen en achteraf een pint drinken (al-coolhydraten bijvullen --> heel belangrijk voor afstandslopers).
Gisteren ben ik opnieuw naar de club geweest om er een rustige duurloop af te werken. Vandaag is er rustdag en het weekend staat in het teken van kilometers maken.

Tot de volgende keer

Een beetje meer info ivm de loopwedstrijd op den Opstal:

Zaterdag 18 april - Avaloop
Instaploop 5 & 10 km in groep aan 10km/u
½ marathon start om 14u25 aan Avalon, Broekstraat, Buggenhout-Opstal
Bevoorrading: elke 5 km water & sportdrank
Inschrijving: ter plaatse
Startgeld: vrije bijdrage

dinsdag 27 januari 2009

Extra rustdag
Ook vandaag heb ik een rustdag ingelast omdat ik nog niet 100 % genezen voelde en ik wou niet hervallen door in de koude, vochtige mist te gaan trainen. Misschien morgen de restart.

Tot de volgende keer

maandag 26 januari 2009

Opstals loopnieuws ...
Volgens goed ingelichte bron zullen er dit jaar in Buggenhout niet minder dan 3 loopwedstrijden georganiseerd worden. Buiten de traditionele Kussnacht Bosloop eind september, zal er (als het goed gaat) in april een loop zijn tvv vzw Avalon en begin oktober de halve en hele marathon tvv Dagcentrum Eindelijk.
De kelder is opnieuw behandeld met een product om hem waterdicht te maken. Dat hoop ik toch al hoeft dat niet getest te worden.
Vandaag was er af en toe een heel licht griepachtig gevoel, maar na een Afebryl verdwenen de symptomen als sneeuw voor de zon. Morgen zal ik beslissen of ik al dan niet ga trainen. Misschien beter een dag of 2 langer rusten om zo fit te kunnen beginnen aan de voorbereiding van het PK in Ninove.

Tot de volgende keer

zaterdag 24 januari 2009

Cross Bornem = Pas
Inderdaad ... dit jaar laat ik de cross in Bornem aan mij voorbijgaan. Reeds van donderdag liep het niet zoals het hoorde en ook deze voormiddag tijdens het loslopen bleken de versnellingen eerder op iets sneller lopen dan voorheen. De benen voelden nog steeds aan zoals donderdag, zodat ik besloten heb om morgen niet deel te nemen en 2 dagen rust te nemen. Lotte sukkelt al 2 dagen met een verkoudheid en zal daardoor ook niet aan de start verschijnen.
Door de hevige regen was gisterenavond het grondwater zo hoog gestegen dat het in onze kelder op 2 plaatsen begon binnen te sijpelen. Eerst een klein beetje, maar later veraderde dat in kleine beekjes. Water scheppen was de boodschap. Gelukkig is het 's avonds redelijk snel opgehouden met regenen en stopte het waterlek. Omdat ik morgen niet ga lopen kan ik het lek dichten in onze kelder.

Heet van de naald:
In het najaar (waarschijnlijk ergens in september) wordt er in Buggenhout een halve en een hele marathon georganiseerd ... meer info volgt later.

Tot de volgende keer

vrijdag 23 januari 2009

Elastieke benen
Met dat gevoel begon ik gisteren aan de training. Zelfs na de opwarming bleef dat gevoel en heb ik voor het eerst in maanden niet met de groep meegelopen. Op m'n eentje heb ik dan maar een 7 km rustig rondgedraaft aan een tempo van +/- 12 km/u en een ghs. van 145. Deze ochtend was het gevoel in de benen reeds veel beter. Vanavond = rustdag.

Tot de volgende keer

woensdag 21 januari 2009

Wat gelopen ?
Na de gebruikelijke opwarmingskilometers kregen we dinsdag een stevige duurloop voorgeschoteld. 12 rondjes of 6 km, verdeeld in 4 sessies van 3 ronden. Rondje 1 - tempo 2'00" + R2 tempo 2'15" + R3 tempo 2'15". De laatste reeks werden zelfs iets sneller gelopen. Op het einde had ik nog genoeg reserve. Hopelijk kan ik zondag as in Bornem ook serieus gas geven en kijken waar ik eindig. De omloop zal er waarschijnlijkheel drassig bij liggen (vooral op het grote grasveld). Dat maakt het extra zwaar. Eigenlijk loop ik liever op een licht lopende ondergrond, maar het is en blijft cross ... een wintersport.
Vandaag was er een herstelloopje en morgen een duurloop met snelheidsprikkels (zoals ze in het vakjargon zeggen).
Mijn eerstejaarhelft-loop-kalender begint stilaan vorm te krijgen nu de organisatoren hun wedstrijd beginnen te publiceren op bv. joggings.be. Indien het gaat zou ik graag 1 wegwedstrijd per maand en af en toe een pistemeeting doen.

Gelopen:
dinsdag: 6 km - 25'42" - gs. 14 km/u
woensdag: 7,6 km - 43'20" - gs. 10,5 km/u

Tot de volgende keer

zondag 18 januari 2009

Dijktraining
De jeugd heeft op zondagochtend, als er geen veldloopwedstrijd is, tijdelijk het Buggenhoutse bos verlaten om ter voorbereiding van het BK in Oostende te traininen in Grembergen op en rond de Scheldedijken. Het is er de ideale plaats om dit te doen. Op het BK zitten er een paar stevige kuitenbijters in de omloop. Na een grondige opwarming mogen ze een 5-tal keren de dijk opstormen. De laatste maal als race tegen de tijd en daarna meten ze elk hun hartslag. Nu moeten ze hun ochtendpols nemen en neerpennen in een boekje om alzo hun evolutie te kunnen volgen.
Na onze vorige donderdagse training zijn er afwachting van de dinsdagtraining, 2 rustdagen en 2 rustige duurloopdagen. Die zal volgens onze trainer opnieuw pittig zijn en dit alles ter voorbereiding van het PK te Ninove. Gisteren was het nog mooi weer geworden toen ik vertrokken ben na de laatste regenbui. Het regenjasje was totaal overbodig. Deze ochtend evenwel niet. Na een droge, winderige start begon er een mals regentje neer te dalen uit de grijze zondagochtendlucht.
Gisterenavond zijn we naar het eetfestijn van onze club geweest. Het eten was er voortreffelijk en aan een heel goeie prijs. We aten er een grote, mooie en malse biefstuk met knapperige frietjes, alles doorgespoeld met een frisse pint.

Gelopen:
zaterdag 12,4 km - 1u06'01" - 11,3 km/u - ghs. 132
zondag 9 km - 50'00" - 10,8 km/u - ghs. 130

Tot de volgende keer

@Soke
Koen, onze trainer/coach bepaald wanneer en welke intervaltraining er op het programma staat. Tijdens zo'n training is de frequentie, snelheid, ... aangepast per atleet (niet iedereen kan en mag hetzelfde doen, cfr. cadetten, scholieren, juniors, seniors en masters). Normaal wordt dit soort training 1x / week op dinsdag afgewerkt. Zo kan er op woensdag een herstelloop gedaan worden. Wat ook belangrijk is ... naar welke wedstrijd werk je naartoe ... zo kan je je schema's aanpassen in functie daarvan.

Mijn (algemene) planning - deze wordt aangepast aan de geplande wedstrijden:
maandag = rust
dinsdag = clubtraining (interval, ...
woensdag = herstelloop (of rust)
donderdag = clubtraining (duurloop eventueel met snelheidsprikken)
vrijdag = rust
zaterdag = duurloop (met 8 x 30" versnellen - als er op zondag een wedstrijd gepland is)
zondag = wedstrijd of bosloop

Tuinbezoeker
Af en toe probeer ik ook eens over iets anders te schrijven dan het lopen. Zo nu en dan neem ik ons fototoestel ter hand en probeer ik een paar foto's te nemen. Op een mooie, zonnige dag in de voorbije koude weken heb ik mij in een zeteltje gezet om te proberen 1 van onze tuinbezoekers digitaal vast te leggen. Hieronder het resultaat van een poging.


donderdag 15 januari 2009

De eerste ...
'zware' training van het prille jaar zit er op. Na de gebruikelijke opwarming stond er een zogenaamde Vo2Max training op het programma. 5 x (1 km tempo 3'50" + = tijd joggen) + 0,5 km (alles uit de kast halen). In cijfertjes gaf als totaal 5,5 km - 20'40" - 16 km/u (3'45" /km).
Gelukkig was er na elke km een beetje recup. De volledige afstand in 1 ruk aan dit tempo is (nog) niet voor mij weggelegd.

Hieronder vindt U de details.




zondag 11 januari 2009

Cross Hamme
Oftewel langlaufen op spikes ... oftewel sneeuwlopen ... daar trok het op vandaag in Hamme.
Voor het eerst in weken steeg het kwik overdag boven het vriespunt. Lotte had er zin in om samen met Astrid, Leen en Jill te starten bij de kadetten meisjes. De eerste ronde bleven L, J & L in elkaars buurt lopen. In de 2e ronde viel hun groepje uit elkaar. Astrid won overtuigend de wedstrijd.
Bij de verkenning bleek al snel dat spikes van 12mm ... geen overbodige luxe zouden zijn op de witte, spekgladde omloop. Er zou wel eens een heel snel gelopen worden. Inderdaad ... vliegende start ... en het liep vlot vandaag ik kon de hele wedstrijd een goed tempo lopen, ook al omdat het aantal haakse bochten = 1 was, je kon een gelijkmatig tempo lopen. Deze keer ben ik geen enkele keer ben ik weggegleden. In de laatste ronde kon ik nog versnellen om alzo nog een plaatsje opschuiven en te eindigden als 50e master op 63 (er waren opvallend minder starters in onze reeks). Met dit resultaat ben ik best tevreden zeker omdat ik nu over dezelfde afstand 5'30" sneller gelopen heb dan vorig jaar (6,28 km --> nu 24'33" toen 30'06").
An had haar schaatsen mee en heeft op de vijver aldaar tussen 2 fotosessies door waarschijnlijk voor het laatst deze winter geschaatst.
Morgen hebben we een looprustdag.

foto genomen door An

Tot de volgende keer

zaterdag 10 januari 2009

Nog niet veel gelopen
Door de lage temperaturen heb ik deze week nog niet veel gelopen. Dinsdag -8 (vond ik iets te koud), woensdag had ik geen zin en had ik het overal koud (een gevolg van de minder goed werkende airco op het werk). De donderdag training heb ik wel afgewerkt 12 km bij -4. Deze namiddag staat er een rustige duurloop op het programma ter voorbereiding op de veldloop in Hamme morgennamiddag.
Bij deze vriestemperaturen en laagje sneeuw ligt de natuur er prachtig bij (zie blog An). Daar staan een aantal mooie foto's van oa. Buggenhout bos, schaatsen op natuurijs, ... Zo krijg je aan de binnenkant van een ruit in een onverwarmde garage een paar ijskristalvormen.
Donderdag merkte ik dat de display van mijn Polar (S 120) een mooi blanco schermpje was ... weg waren de cijfertjes. Waarschijnlijk is de batterij leeg. Op 3 december ll werd hij 5 jaar en is hij pas toe aan zijn derde batterij. Gisteren ben ik iets vroeger gestopt met werken om hem binnen te doen bij Polar in Dendermonde. Zij waren bezig met een personeelsvergadering en normaal was het kantoor gesloten. Net voor ik daar wou vertrekken ging de deur open en werd mijn hs-meter aangenomen. Maandag mag ik gaan afhalen. Van een goeie service gesproken. Ze konden even goed hun deur dicht gehouden hebben.


Tot de volgende keer

zondag 4 januari 2009

Cross Grimbergen
Iets later dan normaal toch nog een (koud) verslag.
Omstreeks 11u begon er op zondagvoormiddag motsneeuw te vallen ... zou een scenario zoals tijdens en na de cross in Zele zich herhalen ? Voorzichtig reden we richting Peizegem om zo veel mogelijk hoofdwegen te nemen (in onze gemeente was het nog glad van de verse sneeuw) ... eens daar waren de wegen goed berijdbaar. De strooidiensten van Buggenhout waren nog aan het aperitieven denk ik.
Dit jaar hadden we meer geluk met het zoeken naar een parkeerplaats in Grimbergen. Heel dicht bij de start vonden we nog een plaatsje. Normaal is dit een heuse zoektocht, daar de bejamins, pupillen en miniemen met hun ouders reeds aanwezig zijn. De tent van onze club stond op haar vertrouwd plaatsje. Samen met Elien, Lotte en Jan begonnen we met de verkenning van de omloop. Het was meer inspectie naar de staat van de grond. Die lag er hard bevroren bij ... in het bos zelfs keihard en gevaarlijk om de voeten om te slaan. De cadetten en scholieren dames liepen op aanraden van hun trainer (Marc) met gewone looppantoffels om blessures door de harde ondergrond te vermijden. Bij spikes is er weinig of geen demping.
Bij de cadetten dames startten Astrid, Jill & Lotte. Astrid was zoals gewoonlijk snel weg en bleef steeds attent voorin. Zij moest aan de aankomst enkel een tweede-jaars cadet laten voorgaan en eindigde mooi tweede. Lotte had sinds vorige week opnieuw last van een ontsteking aan de patella-pees (onderaan de knie). Maar zij beweerde dat de pijn weg was (na het nemen van ontstekingsremmers en het smeren van Flexium). Zij startte heel behouden en heeft de wedstrijd uitgelopen (34 op 39). Door de koude lucht had zij wel last van haar ademhaling (zoals zoveel lopers die dag). Jill heeft haar eerste veldloop overleefd (38 op 39).
In Grimbergen lopen de masters als laatste hun wedstrijd. De zon begon reeds te zakken en het werd nog kouder. Tijdens onze opwarming merkten we dat het bovenlaagje al een beetje ijsvrij gelopen was. Twijfel ... toch starten met spikes of toch gewone loopschoenen. Jan koos voor spikes en Albert en in voor de looppantoffels. Dat Jan in topvorm is, kan je merken aan zijn resultaat --> 8e master !! Hopelijk kan hij dit niveau aanhouden tot aan het PK in Ninove, begin februari. Ik had me voorgenomen om niet te snel te starten. De start was chaotisch ... meer dan 100 lopers op een heel smalle startstrook richting eerste bocht en bijhorende trechter. Plots ligger er 3 lopers op een hoopje, zij kunnen hun weg verder zetten ... een beetje verder een minder fortuinlijke starter. Hij moet in het gewriemel gestruikeld zijn over de uitstekende voet van een nadar afsluiting en slecht neegekomen zijn op zijn schouder. Het Rode Kruis was er snel bij en iets later was de 100 er ook. Jammer dat je seizoen zo moet eindigen. Ondertussen waren Albert en ik aan onze remonte begonnen. Langzaam maar zeker begonnen we snellere starters in te halen. Aan het einde van de derde ronde liep A. in het bosje voorop en mistrapte ik mij ... en hij kon een paar meters nemen. Iets verder moest ik vertragen om op een smal stuk de koploper voor te laten en werd ik op mijn beurt gehinderd bij het dubbelen van een tragere loper. Toen ik op het recht stuk kwam had A. al een voorsprong van zo'n 50m en die kon ik niet meer overbruggen in de laatste ronde. Hij eindigde 77e en ik 78e (wel 2'30" sneller dan vorig jaar). Allebei zijn we nu een grote fles blonde Grimbergen rijker.
Cijfertjes: 7,6 km - 32'48" (2'30" sneller dan vorig jaar) - 13,5 km/u (78 op 98)

Tot de volgende keer

zaterdag 3 januari 2009

Schaatspret
Reeds enkele dagen werd hier ten huizes het weerbericht goed in de gaten gehouden. We bleven hopen dat het hard genoeg zou blijven vriezen. Gisterenavond was er in het nieuws een item over schaatspret in Overmere op de Donk. Als ze daar schaatsen zou het op de forten in Dendermonde ook wel mogelijk zijn. Deze namiddag trokken we met z'n allen naar daar en inderdaad het ijs was er dik genoeg en er waren al een paar mensen aan het schaatsen. Snel onze schaatsen aangebonden en weg waren wij. Ik heb het ijs maar 1 keer van heel kortbij bestudeerd en het zag er ok uit. Halfweg verwisselden de schaatsen van drager (we hebben maar 2 paar voor 4 pers.). Van al dat schuiven begin je al snel te zweten en bij thuiskomst was het nagenieten bij een tas warme chocomelk. Het was van 1997 geleden dat we nog eens op natuurijs kunnen schaatsen hebben. Hopelijk kunnen we door de opwarming van de aarde :-))) nu elk jaar van ijspret genieten.
Door dit alles is de geplande training voor vandaag afgelast.

Schaatspret


Tot de volgende keer

vrijdag 2 januari 2009

2008 ... een kort overzicht


Traditioneel wordt er een roundup gemaakt van het voorbije loopjaar. Ook hier niet anders ...
Het totaal aantal loopkilometers is gestegen van 1.500 km in 2007 naar 2.288 km in 2008. Voor 2009 is de doelstelling 2.518 km. Waarom juist dit getal ... zie foto onderaan.
Het aantal kilometers is afgemaald in 213 trainingen + wedstrijden (19 veldlopen en 8 wegwedstrijden).
2009 ... opnieuw geen marathon, vooral omdat ik mij nog te goed amuseer op de trainingen voor de kortere afstanden (max. 15 km).
Geen Running Tour, ed omdat er in het veldlopen en in de kleinere lokale wegwedstrijden veel meer ambiance is, je komt steeds weer dezelfde lopers tegen om een korte babbel mee te slaan en het is er niet zo'n drukke massabedoening. Buiten het veldlopen staat er nog geen enkele wedstrijd op mijn kalender voor het nieuwe jaar. Dat is een jobke voor tijdens de maand maart.


In 1998 trokken we tijdens onze zomervakantie rond in zuid Noorwegen. Deze foto is genomen op het zuidelijkste punt (Lindesnes) van Scandinavie. Op de wegwijzer kan je zien dat het in vogelvlucht 2.518 km is naar de Noordkaap.

Tot de volgende keer