Mijn modeltreinbaantje

Mijn modeltreinbaantje - de start

Heel lang geleden kreeg ik van de Sint een modeltreinbaan van Lima. 1 loc van de SNCF & 2 wagons. Die draaiden de ganse dag rondjes tot de motor het begaf. Die is in de winkel hersteld geweest en hield het nog jaren vol. Met de jaren werd dit baantje groter en verhuisde alles naar de zolder op een triplex plaat van 250x125 cm. Tot op een dag dat ik alles verkocht heb en in schaal N begon. Dit baantje heb ik ook lang gehad en ook dat ging uiteindelijk weg. Maar het bleef al die tijd kriebelen. Herfst 2015 heb ik mij dan een digitale startset van Roco gekocht.
Het aantal sporen, locs & wagons breidde uit zodat ik het tijd vond om mijn eigen baantje te bouwen. Met het tekenprogramma SCARM begin ik wat plannen te tekenen. Hieronder vindt u de progressie van de bouw.De onderbouw van de tafel is klaar en de Styrodur platen zijn vastgelegd met dubbelzijdige kleefband. Nu het even laten 'aantrekken'.

Tot de volgende keer

Mijn baantje - 25/04/2016

Sinds een paar weken ben ik aangesloten bij MSC Het Spoor in Sint Niklaas en daar heb ik al veel info gekregen over alles wat met modelspoorwegen te maken heeft.
Oa.
-          Mits een paar kleine aanpassigen kan ik alle 4 mijn sporen in mijn station benutten
-          Mits een paar bijkomende wissels kan ik uitwijken naar bv mijn (toekomstige opstelsporen)
-          Als ik 1 wissel verplaats, korter bij het station kan ik sneller ‘hoogte’ winnen
-          Als ik mij 2 uitgaande stationsporen laat zakken kan ik 4 sporen schaduwstation maken
-          Het verdelen van mijn baan in blokken
-          De elektriciteit & aansturing van de wissels, …

Maar tot zo ver de plannen.
De tafels waar de sporen op liggen beginnen een beetje krom te staan omdat ze maar door een paar schraagjes gesteund worden. Daarom heb ik alle sporen opgebroken en ga ik de tafel op poten zetten met een houten kader. Dat is steviger. Onder de poten zet ik wieltjes zodat ik ze makkelijker kan verplaatsen. Dit geeft een tafelhoogte van +/- 100cm. Beter dan de 70cm nu.

Wat ik ook vergeten ben is het verdelen van de tafel in ‘blokken’. Je weet nooit dat ze moet verhuizen. Beter er nu aan denken dan dat later de zaag gebruikt moet worden.

Kortom de afbraakwerken vlotten goed en hopelijk kan ik eind volgende week (als ik material en tijd heb) beginnen met de heropbouw.

Mijn baantje 20/06/2016

Langzaam ben ik begonnen met de opbouw van mijn nieuwe modelspoorbaan, te beginnen met de tafel. Er was geen haast bij dus heb ik eerst wat nagedacht wat ik er graag zou op nabootsen en wat de maximale afmetingen mochten zijn en dat gebruik makende van de sporen en wissels die ik reeds had. Daarna begon het ontwerpen op PC mbv AnyRail. Na veel wikken en wegen, opnieuw beginnen, wijzigen of toch niet wijzigen kreeg ze een vaste vorm.
Het is een tafel van 105 cm hoog van 3,65 m op 1,22 m opgebouwd uit 4 modules die makkelijk van elkaar verwijderbaar zijn. 1 x 122 cm op 61 cm, 2 x 244 cm op 70 cm en 1 van 122 cm op 61 cm. Van de laatste module kan ik zelfs de tafelpoten verwijderen om ze makkelijk op te bergen.
Ondertussen werden de sporen tijdelijk op hun plaats gelegd zodat ik kon zien of alles nog klopt en ... s0inds gisteren is zij 'af'.
Er ontbreken nog een paar wissels maar die moeten nog besteld worden.

De gebouwen heb ik gekregen van een neef die gestopt is met modelspoor en staan er maar voorlopig ter verfraaiing.
Voorts komt er rechts nog een loc loods voor 3 locomotieven, een opstelspoor, een container- en goederenafhandelings plaats, een reparatieloods met inspectiekelder, kolenoverslag, waterreservoir, slakkenput, ... Zo kan ik naar hartelust rangeren, mijn treinen samenstellen en ze laten rondjes rijden.
De sporen worden zo gelegd op de modules dat ze mooi aansluiten en ik er (later) ook nog een module kan tussen plaatsen. Ook de mogelijkheid bestaat om nog een extra module met opstelsporen aan te sluiten. Werk en plannen genoeg.
Nu begint het denkwerk over de elektriciteit. Hoe ga ik de wissels bedienen ? Welke blokken ga ik definiƫren ? Hoe ga ik de stroom doorgeven en waar kan ik hem aftappen ? Verlichting, ...?

Tot de volgende keer

Mijn baantje 21/09/2016
Met de start van de herfst een update van de progressie van mijn modeltreinbaan. Na tal van testen met het analoog en digitaal rijden en rangeren van treinen. Kwam ik tot de conclusie dat de layout niet was wat ik er van verwacht had. Tal van bijna botsingen, kortsluitingen, ... heb ik het basisconcept gehouden.
- Het aantal sporen om container- en goederentreinen samen te stellen en rangeren bleef ongeveer hetzelfde.
- Voor de stoomlocs is niet echt nog een plaats. Ze zullen wel kunnen rijden, maar er zijn geen voorzieningen meer eigen aan dat type locs.
- Door de gebogen rails waren er veel problemen met vlot rijden van de treinen. Ook bijna botsingen van 2 treinen behoorden tot veel voorkomende problemen.
- Er was geen plaats of aansluiting voorzien om opstelsporen aan te sluiten (deze module zal pas later toegevoegd worden).
Ook heb ik testen gedaan met schakelaars, servo's motoren en dubbele wisselspoelen (van Roco). En ben tot de conclusie gekomen dat ik de wissels ga aandrijven dmv servomotoren. Deze worden ook gebruikt in modelviegtuigen, boten, .... De aansturingssoftware op de PC zal iTrain zijn in samenwerking met de Multimaus van Roco. Voor de aansturing van de servo's zijn er nog een aantal kandidaten in de running (Rosoft, SwitchPilot, Arduino). Als interface aansluiting heb ik de usb-aansluiting (S88XPressNetLI) gekozen.
De ringleiding om stroom af te tappen voor de rails is ook klaar en kan zo aangesloten worden.De bouw van de scenery is ook begonnen.
Vandaag is er een pakketje uit Duitsland toegekomen met een bouwpakket, strooigrassen. Nu kan ik al wat meer afwerken en de loc.loods beginnen bouwen.

Mijn baantje 09/10/2016
De loc.loods begint zo stilaan vorm te krijgen. Vandaag ben ik, om eens iets anders te doen, begonnen met een hoekje in te richten. Wat grasstrooisel, aarde, mos .... Nog veel werk maar we hebben tijd.
Vorige week in Nederland zaad van zeeschuim besteld en vandaag een eerste keer gezaaid. Hopelijk groeien ze. Als je zo'n boompje wil kopen, moet je redelijk van euro's neertellen.


Mijn baantje 28/10/2016
Het werk aan mijn spoorbaantje wisselt af tussen scenery, elektriciteit, automatisatie en gebouwen.
De locomotievenloods is bijna klaar. Dit weekend ga ik het systeem om de deuren te openen installeren en kijken hoe ik een servo motor kan inbouwen om dit mbv een knop kan bedienen. Ook ga ik het besturingsbord ontwerpen dat ik inbouwen in een schuif. Daarin zal er dan ook plaats zijn voor de verschillende transfo's. Daarnaast moet er ook nog een uitschuifbare plaat komen om een laptop op te zetten. De scenery is ook al wat opgeschoten. Daar zal ik ook verder aan werken dit weekend. Werk genoeg dus.Mijn baantje 19/02/2017
Sinds mijn vorige post heb ik niet stil gezeten. Veel opzoekingswerk ivm digitalisering, het gebruik en toepassingen met Arduino (vooralhet aansturen van servo's), ... Kortom altijd wat bezig geweest.
Een bestelling geplaatst voor een deco set van Noch en daarmee ben ik dan aan de slag gegaan. De eerste bomen (gemaakt van zeeschuim) zijn reeds gepland. Ik heb ze eerst bespoten met bruine verf en direct bestrooid als de verf nog nat was. Als alles droog was gefixeerd met Bison lijm uit een spuitbus. De overweg, aansluitende weg, kleine containerterminal, en andere details zijn ook reeds toegevoegd.
Geen opmerkingen: